Αρχαιολογικό εύρημα στην Ιεράπετρα

Η Κρητική γη είναι γεμάτη από αρχαιολογικούς θησαυρούς, απομεινάρια των ανθρώπων που έζησαν στα εδάφη αυτά ανά τους αιώνες. Δεν είναι καθόλου περίεργο λοιπόν, που συχνά ανακαλύπτονται ευρήματα με σπουδαία αρχαιολογική αξία, τα οποία προστίθενται στην πολιτιστική κληρονομιά του νησιού. Ένα σπάνιο γεγονός όμως, είναι η εύρεση υλικού ηλικίας χιλιάδων χρόνων διατηρημένου σε τόσο εξαιρετική κατάσταση, όσο το γλυπτό που βρέθηκε στις 4 Ιανουαρίου στην Ιεράπετρα.
Cretan earth archeologyΟι πληροφορίες από την τοπική αρχαιολογική αρχή αναφέρουν ότι ένα μαρμάρινο γλυπτό βρέθηκε από περαστικό αγρότη και παραδόθηκε στην αστυνομία για τα περαιτέρω. Ο τριαντάχρονος Μιχάλης Μπεχλιτζανάκης, επιστρέφοντας στο σπίτι του κάποιο βράδυ μετά από δυνατή βροχή, παρατήρησε ένα εντυπωσιακό αντικείμενο να γυαλίζει στα φώτα των προβολέων του μέσα σε ένα παρακείμενο ρέμα. Αφού κατέβηκε από το όχημά του, διαπίστωσε πως ήταν μια μαρμάρινη προτομή μιας γυναικάς με ιδιαίτερα εντυπωσιακό χτένισμα.
Ο κ. Μπεχλιτζανάκης αμέσως επικοινώνησε με τις τοπικές αρχαιολογικές αρχές και παρέδωσε το γλυπτό προς αξιολόγηση και φύλαξη. Οι πρώτες εκτιμήσεις τοποθετούν το εύρημα στην εποχή της ακμής της αρχαίας Ιεράπυτνας.
Κατά την ελληνιστική περίοδο, η Ιεράπυτνα αποτελούσε μία από τις πλέον ακμάζουσες πόλεις στην Κρήτη και είχε να επιδείξει ποικίλη εμπορική δραστηριότητα, κάτι που αποδεικνύει το γεγονός πως έκοβε δικό της νόμισμα. Το 66 π.Χ. οι Ρωμαίοι κατέλαβαν την πόλη και κατέστρεψαν ένα σημαντικό μέρος της. Από την εποχή αυτή, εικάζεται πως προέρχεται και το άγαλμα που ανακαλύφθηκε. Οι κάτοικοι της Ιεράπυτνας ανοικοδόμησαν την πόλη τους μετά την ρωμαϊκή επιδρομή και ανέκτησαν μέρος της πρότερης αίγλης της μέχρι την οριστική καταστροφή της πόλης το 824 μ.Χ. από τους Άραβες.
Οι αρχαιολόγοι που προέβησαν σε μια προκαταρκτική εξέταση του γλυπτού έμειναν εντυπωσιασμένοι από την τελειότητα των γραμμών του. Σύσσωμη η κοινωνία της Ιεράπετρας έδωσε συγχαρητήρια στον νεαρό αγρότη που βρήκε το άγαλμα και που, χάρη στην εντιμότητα του, θα έχει την ευκαιρία να θαυμάζει αυτό το αρχαιοελληνικό μνημείο από κοντά, καθώς θα εκτίθεται πλέον στην Αρχαιολογική συλλογή της πόλης.