Ελλάδα – Τα φαράγγια της Κρήτης

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Τα φαράγγια στην Κρήτη είναι πάρα πολλά και, συνήθως, ξεκινούν από τα βουνά και καταλήγουν στις παράκτιες περιοχές. Οι σχισμές των βράχων τους φιλοξενούν σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας ενώ τα φυσικά τοπία που διαμορφώνονται κόβουν την ανάσα των πεζοπόρων.

Φαράγγια στο νομό Χανίων

Το μεγαλύτερο φαράγγι της Ευρώπης βρίσκεται στον νομό Χανίων και είναι το φαράγγι της Σαμαριάς. Έχει μήκος 18 χιλιόμετρα και αποτελεί τόπο διαμονής για πολλά ενδημικά πουλιά και σπάνια ζώα. Ο κρητικός αίγαγρος (κρι κρι) βρίσκει καταφύγιο σε αυτό το φαράγγι ενώ σπάνια είδη βοτάνων φυτρώνουν εκεί, όπως το δίκταμο, που είναι γνωστό για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Λιγότερο γνωστά φαράγγια είναι της Ίμβρου στα Σφακιά και της Αγίας Ειρήνης στα Λευκά όρη.

Φαράγγια στο νομό Ρεθύμνης

Ένα φαράγγι εκπληκτικής ομορφιάς με ρυάκια, μικρές λίμνες με φοίνικες και καταρράκτη είναι το Κουρταλιώτικο φαράγγι. Η αφετηρία του βρίσκεται στο χωριό Κοξαρέ και καταλήγει σε μια λίμνη, που βρίσκεται στην παραλία της Πρέβελης. Η αξεπέραστη φυσική ομορφιά του το καθιστά ένα μικρό θαύμα της φύσης.

Φαράγγια στο νομό Ηρακλείου

Το φαράγγι του Αγίου Νικολάου (ή Ρούβα) έχει μήκος τεσσάρων χιλιομέτρων και σε όλο το μήκος του υπάρχουν βρύσες και σημεία ξεκούρασης, απ’ όπου μπορείτε να θαυμάσετε τα πανέμορφα τοπία. Στο Αγιοφάραγγο, που βρίσκεται κοντά στο χωριό Καλοί Λιμένες, συναντάμε τον ναό της Αγίας Κυριακής μέσα σε σπήλαιο, ενώ έχουν ανακαλυφθεί πολλά αρχαιολογικά ευρήματα. Το Μαρτσαλιώτικο φαράγγι, που είναι λίγο νοτιότερα, έχει στη μέση του ένα όμορφο δάσος από φοίνικες και καταλήγει σε μια θαυμάσια παραλία στο Λιβυκό πέλαγος.

Φαράγγια στο νομό Λασιθίου

Το φαράγγι Χα βρίσκεται βόρεια της Ιεράπετρας και θεωρείται από τα ομορφότερα στην Ευρώπη. Στο τέλος του υπάρχει ένας καταρράκτης με ύψος 215 μέτρα ενώ η χλωρίδα και η πανίδα του είναι πολύ πλούσια. Κοντά στον Μακρύ Γιαλό συναντάμε το φαράγγι των Περιβολακίων, δίπλα από τη Μονή Καψά, όπου υπάρχει και μια καταπληκτική παραλία. Τέλος, το φαράγγι των Νεκρών (ή Φαράγγι της Ζάκρου) που βρίσκεται 39 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Σητείας έχει μικρές σπηλιές σε όλη τη διαδρομή του, που κατά τη μινωική εποχή χρησίμευαν ως τάφοι.