Επίσκεψη στην υπέροχη Κρήτη

best-places-in-CreteΗ Κρήτη είναι ένα τα πιο ιδιαίτερα νησιά της Μεσογείου για πολλούς και διαφορετικούς λόγους. Είναι το μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας, βρίσκεται στο νοτιότερο τμήμα της χώρας και διαθέτει το πιο θερμό κλίμα της εύκρατης ζώνης. Τα τοπία της Κρήτης χαρακτηρίζονται από την αξεπέραστη ομορφιά και την συνεχή εναλλαγή τους: τους ορεινούς όγκους διαδέχονται οι εύφορες κοιλάδες, οι οποίες ακολουθούνται από χρυσές και βοτσαλωτές αμμουδιές με καταγάλανα νερά. Υπάρχουν περιοχές του νησιού που θυμίζουν εικόνες από την υπόλοιπη Ελλάδα αλλά στο σύνολό της η Κρήτη έχει τη δική της ξεχωριστή προσωπικότητα, με τις ιδιαίτερες πολιτιστικές παραδόσεις και τη διακριτή της ατμόσφαιρα.

Οι βόρειες ακτές της Κρήτης έχουν συγκεντρώσει το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού. Οι τέσσερις πρωτεύουσες των νομών Χανίων, Ρεθύμνης, Ηρακλείου και Λασιθίου ατενίζουν το Αιγαίο πέλαγος. Τα Χανιά και το Ρέθυμνο είναι όμορφες πόλεις με σαφείς ενετικές επιρροές. Το Ηράκλειο είναι η πρωτεύουσα και το βασικό σημείο εισόδου στο νησί, ενώ διαθέτει ένα μουσείο παγκόσμιας εμβέλειας. Ο Άγιος Νικόλαος θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα τουριστικά θέρετρα, με έναν δικό του ιδιαίτερο χαρακτήρα.

Το εσωτερικό του νησιού διασχίζουν τρεις οροσειρές από τη δύση προς την ανατολή: τα Λευκά Όρη, ο Ψηλορείτης και η Δίκτη, που ξεπερνούν τα 2000 μέτρα υψόμετρο και προσφέρουν εκπληκτικά τοπία αλλά και ονειρικές διαδρομές, για όσους αγαπούν την ορεινή πεζοπορία.

Το νότιο μέρος της Κρήτης, που ατενίζει το Λιβυκό πέλαγος, δε διαθέτει τον έντονο τουριστικό χαρακτήρα του βορρά. Ωστόσο, οι παραθαλάσσιοι οικισμοί του είναι ιδανικοί για στιγμές χαλάρωσης ενώ δεν έχουν χάσει τον παραδοσιακό χαρακτήρα τους. Οι πανέμορφες παραλίες της περιοχές προσελκύουν κυρίως οικογένειες, που επιθυμούν να συνδυάσουν τη φυσική ομορφιά με τη ζωντανή κρητική παράδοση. Η νήσος Χρυσή, που απέχει μόλις οχτώ ναυτικά μίλια από την Ιεράπετρα, μαγνητίζει τους επισκέπτες με τις παραλίες της, που διαθέτουν χρυσή άμμο, ενώ φημίζεται για το μοναδικό κεδρόδασός της.

Η πλούσια ιστορία της Κρήτης που εκτείνεται από το Μινωικό πολιτισμό με τα μεγαλόπρεπα παλάτια του και φτάνει στην περίοδο της ενετοκρατίας με τα εντυπωσιακά κάστρα και τα επιβλητικά τείχη, δίνει στο νησί μια ιδιαίτερη προσωπικότητα κι ένα μοναδικό χαρακτήρα.