Η αρχαιολογική συλλογή της Ιεράπετρας στην Κρήτη

2Ήταν περίπου τα τέλη του 19ου αιώνα, όταν κάποιοι κάτοικοι, λάτρεις της αρχαίας πολιτιστικής κληρονομιάς, προχώρησαν στη σύσταση του Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου Ιεράπετρας. Στόχος τους ήταν η συγκέντρωση και η φύλαξη των αρχαίων της ευρύτερης περιοχής της Ιεράπετρας, όσων είχαν γλιτώσει από τις επιδρομές και τις λεηλασίες του παρελθόντος.

Το 1896 αρχίζει να λειτουργεί η συλλογή και περιλαμβάνει ευρήματα από την εποχή του Μινωικού πολιτισμού μέχρι τα Ρωμαϊκά χρόνια. Σήμερα η συλλογή στεγάζεται στο κτίριο της Οθωμανικής σχολής (Μεχτέπι), που χτίστηκε το 1899.

Τα περισσότερα από τα ευρήματα που έχουν διασωθεί, χρονολογούνται από την τρίτη χιλιετία μέχρι τον πέμπτο αιώνα π.Χ. και χωρίζονται σε δύο ενότητες: Στην πρώτη ενότητα εκτίθενται κεραμικά που χρονολογούνται από τα προϊστορικά χρόνια και φτάνουν μέχρι τη ρωμαϊκή εποχή. Στη δεύτερη ενότητα εκτίθενται γλυπτά από την Ιεράπετρα που χρονολογούνται από τη ρωμαϊκή εποχή. Η συλλογή περιλαμβάνει και αντιπροσωπευτικά αγγεία της μινωικής, της κλασσικής και της ρωμαϊκής εποχής.

Από τη συλλογή ξεχωρίζουν οι λάρνακες της μινωικής εποχής, πάνω στις οποίες απεικονίζονται παραστάσεις από τον τρόπο που οι άνθρωποι εκείνης της περιόδου φρόντιζαν τους νεκρούς τους. Ιστορικά σημαντικό είναι και το περιεχόμενο επιγραφών της ελληνιστικής και της ρωμαϊκής περιόδου, από τις οποίες μπορούμε να αντλήσουμε πληροφορίες για την ιστορία της πόλης.

Σημαντικότερη όλων είναι μια στήλη που χρονολογείται από τον 3ο αιώνα π.Χ. και στη μια όψη αναγράφει κείμενο από συνθήκη που υπογράφηκε ανάμεσα στους Ιεραπύτνιους και τον βασιλιά Αντίγονο της Μακεδονίας, ενώ στην άλλη όψη μπορεί κανείς να διαβάσει τη συνθήκη ισοπολιτείας με την πόλη των Αρκάδων της κεντρικής Κρήτης. Κάποιες άλλες επιγραφές του 2ου αιώνα π.Χ. μαρτυρούν τις σχέσεις της Ιεράπετρας με τη Γόρτυνα.

Αν και η συλλογή είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και αξιόλογη, εντούτοις πρέπει να αναφερθεί ότι πολλά από τα ευρήματα είτε έχουν κλαπεί από συλλέκτες έργων τέχνης και σήμερα κοσμούν μουσεία του εξωτερικού είτε καταστράφηκαν την περίοδο της Κατοχής.