Ιεράπετρα, ένα στολίδι στο Λιβυκό πέλαγος

Η Ιεράπετρα είναι η μεγαλύτερη πόλη στο νομό Λασιθίου και βρίσκεται 35 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πόλης του Αγίου Νικολάου. Είναι χτισμένη στην θέση της αρχαίας Ιεράπυτνας, μιας εκ των σημαντικότερων κρητικών πόλεων κατά την αρχαιότητα. Απολαμβάνει την διάκριση να θεωρείται η νοτιότερη πόλη της Ευρώπης, ακριβώς απέναντι από τις αφρικανικές ακτές. Το κλίμα της είναι ήπιο μεσογειακό και η θερμοκρασία σπανίως πέφτει χαμηλότερα των 12 βαθμών Κελσίου, ακόμα και κατά τους χειμερινούς μήνες. Η διαρκής ηλιοφάνεια σε συνδυασμό με το απαράμιλλου κάλλους φυσικό τοπίο, την καθιστά ιδανικό προορισμό για διακοπές.

Gold or GaidouronisiΕπιπλέον, πολλοί επισκέπτες επιλέγουν την Ιεράπετρα ως ορμητήριο για κοντινές εκδρομές στα παρακείμενα παραδοσιακά χωριουδάκια και παραθαλάσσια θέρετρα. Σε κοντινή απόσταση από την πόλη υπάρχει το νησί της Χρυσής ή Γαιδουρονήσι, το οποίο συνδέεται με καθημερινά δρομολόγια με το λιμάνι της Ιεράπετρας. Μια βόλτα εκεί θα σας επιτρέψει να θαυμάσετε τις πεντακάθαρες αμμουδερές παραλίες της και τα κεδροδάση που φθάνουν μέχρι την θάλασσα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που το νησί έχει ανακηρυχθεί προστατευόμενη περιοχή και ανήκει στο δίκτυο Natura 2000.

Αν κάνετε μια βόλτα στα γραφικά δρομάκια της Ιεράπετρας και ειδικά στην παλιά πόλη της Κάτω Μέρας, σίγουρα θα συναντήσετε πλανόδιους μικροπωλητές και θα απολαύσετε τα χρώματα, τους ήχους και τις γεύσεις της Κρήτης ανακατεμένα σε ένα γοητευτικό χαρμάνι. Ένα από τα αξιοθέατα της πόλης είναι και το πέτρινο σπίτι όπου διανυκτέρευσε το 1798 ο Ναπολέων Βοναπάρτης κατά την πορεία του προς την Αίγυπτο. Μπορείτε ακόμα να περιηγηθείτε στο Οθωμανικό σχολείο που χτίστηκε το 1899 μετά την απελευθέρωση και που πλέον στεγάζει την πλούσια Αρχαιολογική Συλλογή της πόλης με κορυφαίο έκθεμα την περίφημη “Σαρκοφάγο της Επισκοπής”.

Στην άκρη του παλιού λιμανιού δεσπόζει το φρούριο του ‘Καλέ”, το οποίο ανεγέρθηκε το 1212 από Γενοβέζους πειρατές και είναι χαρακτηριστικό δείγμα αρχιτεκτονικής της εποχής. Τέλος, μην παραλείψετε να επισκεφτείτε το τέμενος και το Οθωμανικό συντριβάνι στην παλιά πόλη, απομεινάρια της Τουρκοκρατίας που πλέον λειτουργούν ως εκθεσιακοί χώροι.