Οδηγώντας από την Ιεράπετρα στο Μύρτος

Mirtos-PLΤο χωριό Μύρτος είναι ένα από τα πιο όμορφα και γραφικά χωριά του νομού Λασιθίου. Έχει περίπου εξακόσιους μόνιμους κατοίκους και απέχει 14 χιλιόμετρα από την Ιεράπετρα. Οδηγώντας από την Ιεράπετρα προς το Μύρτος ο επισκέπτης διασχίζει μια κατάφυτη κοιλάδα, γεμάτη ελαιώνες, εσπεριδοειδή και θερμοκήπια με κάθε λογής οπωροκηπευτικά της κρητικής γης. Η κοιλάδα διαρρέεται από τον ποταμό Κρύο, που οι ντόπιοι ονομάζουν Κρυοπόταμο. Στο μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής μπορεί κανείς να θαυμάσει την καταγάλανη θάλασσα του Λιβυκού Πελάγους.

Το χωριό Μύρτος

Το Μύρτος δεν έχει χάσει τον χαρακτήρα του μικρού παραδοσιακού παραθαλάσσιου χωριού, παρά την ήπια ανάπτυξη που έχει γνωρίσει τα τελευταία χρόνια. Είναι χτισμένο δίπλα στη θάλασσα σε μια περιοχή κατάφυτη από μπανανιές, στις εκβολές του ποταμού Κρύου. Οι παραλίες του είναι πολλές και τα τελευταία χρόνια έχουν αποκτήσει φανατικούς επισκέπτες, καθώς διαθέτουν καθαρά νερά και ψιλό βότσαλο. Η πιο γνωστή παραλία βρίσκεται μπροστά από τον οικισμό, κάτω από τον παραλιακό πεζόδρομο και προτιμάται κυρίως από οικογένειες. Η έκτασή της είναι πολύ μεγάλη και είναι εξαιρετικά οργανωμένη: διαθέτει ομπρέλες, ντουζιέρες και αποδυτήρια, ενώ εποπτεύεται από ναυαγοσώστη και διαθέτει σχολή ιστιοπλοΐας. Οι πιο αθλητικοί τύποι μπορούν να παίξουν βόλεϊ στην παραλία, καθώς υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές.

Τι μπορεί να κάνει ο επισκέπτης

Ο επισκέπτης μπορεί να βρει μικρά ξενοδοχεία, μπαρ, καφετέριες και ταβέρνες και να καλύψει όλες τις βασικές του ανάγκες. Το χωριό φημίζεται για τα παραδοσιακά σοκάκια του με σπιτάκια που διαθέτουν καταπράσινους κήπους και θυμίζουν έντονα αιγαιοπελαγίτικο τοπίο. Η εξερεύνηση της φύσης γύρω από το Μύρτος αποτελεί μια πρόκληση χαλάρωσης και περιπέτειας.

Οι λάτρεις της ιστορίας έχουν τη δυνατότητα να επισκεφτούν το αρχαιολογικό-λαογραφικό μουσείο και δύο μινωικούς οικισμούς, που ήρθαν στο φως μετά από ανασκαφές. Σε απόσταση μόλις ενός χιλιομέτρου βρίσκεται το φαράγγι της Σαρακίνας, ένα από τα ομορφότερα περιπατητικά φαράγγια της Κρήτης με καταρράκτες και μικρές λίμνες.

Μια επίσκεψη στο χωριό Μύρτος θα ενθουσιάσει τους επισκέπτες που αναζητούν την κρητική ιστορία και παράδοση σε συνδυασμό με τις θαλάσσιες ψυχαγωγικές δραστηριότητες σ’ ένα ονειρικό τοπίο.