Ταξίδι στο νησάκι Χρυσή της Ιεράπετρας Κρήτης

Xrysi-Island (2)Η Ιεράπετρα είναι η νοτιότερη πόλη της Ελλάδας και μια από τις μεγαλύτερες πόλεις της Κρήτης. Αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς και ένας από τους λόγους είναι οι πεντακάθαρες παραλίες της. Άλλωστε έχει τιμηθεί γι’ αυτές με το Διεθνές Βραβείο Υψηλής Ποιότητας Παραλιών από την Ένωση Θαλασσίων και Παρακτίων Περιοχών.

Η νήσος Χρυσή

Ο επισκέπτης της Ιεράπετρας έχει τη δυνατότητα να επισκεφθεί το νησάκι Χρυσή (ή αλλιώς Γαϊδουρονήσι), που βρίσκεται στο Λιβυκό πέλαγος περίπου οχτώ ναυτικά μίλια νότια της Ιεράπετρας. Καθημερινά, από τα μέσα Μαΐου μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, στις 10:30 το πρωί, εκτελούνται δρομολόγια με διάρκεια μιας ώρας από το λιμάνι της Ιεράπετρας.

Η Χρυσή οφείλει το όνομά της στις παραλίες με χρυσαφένια αμμουδιά που την περιτριγυρίζουν. Τα κρυστάλλινα γαλαζοπράσινα νερά, οι χρυσές ακτές και το κεδρόδασος του νησιού συνθέτουν ένα εξωτικό, παρθένο σκηνικό απαράμιλλης ομορφιάς. Το νησάκι έχει μόνο τρεις κατοίκους και ο επισκέπτης μπορεί να παραμείνει σε αυτό για ένα διάστημα έξι ωρών.

Τι μπορεί να δει ο επισκέπτης

Ο επισκέπτης της Χρυσής μπορεί να επισκεφτεί το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, που βρίσκεται στο δυτικό μέρος του νησιού και πιθανολογείται ότι έχει χτιστεί τον 13ο αιώνα. Στο ίδιο μέρος του νησιού βρίσκεται μια αλυκή, που ακόμα και σήμερα συγκεντρώνει αλάτι. Βορειοδυτικά του νησιού ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει τα απομεινάρια του αρχαίου λιμενοβραχίονα και έναν φάρο. Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Χρυσής είναι η μεγάλη ποικιλία κοχυλιών, που μπορεί κανείς να βρει στις βόρειες παραλίες. Το κεδρόδασος, έκτασης 350 στρεμμάτων, είναι το μεγαλύτερο φυσικό δάσος Λιβανέζικου κέδρου στην Ευρώπη. Η μέση ηλικία των κέδρων φτάνει τα 200 χρόνια και το μέσο ύψος τους τα 7 μέτρα.

Η επίσκεψη στη Χρυσή αποτελεί για τον επισκέπτη μια σπάνια καλοκαιρινή εμπειρία, καθώς η κολύμβηση στα γαλαζοπράσινα νερά σε συνδυασμό με τον καθαρό αέρα της Μεσογείου και το μεθυστικό άρωμα του κέδρου δημιουργούν το κατάλληλο σκηνικό για αξέχαστες καλοκαιρινές διακοπές.