Το δίκταμο της Κρήτης – Αρχαίες θεραπείες ομορφιάς για τη σύγχρονη εποχή

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Το δίκταμο είναι ένα ενδημικό φυτό, που υπάρχει στην Κρήτη, και είναι γνωστό για τις αντιγηραντικές του ιδιότητες. Είναι εξαιρετικά σπάνιο και πολύτιμο, καθώς έχει πολλά οφέλη για την υγεία και τη διατήρηση της φυσικής ευεξίας. Το όνομά του το οφείλει στο όρος Δίκτη, ένα από τα τρία μεγαλύτερα όρη της Κρήτης, όπου σε παλαιότερες εποχές αφθονούσε. Σήμερα καλλιεργείται και χρησιμοποιείται ως φάρμακο με τη μορφή αφεψήματος.

Οι αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν το δίκταμο ως ένα από τα σημαντικότερα θεραπευτικά φυτά. Οι Μινωίτες παρασκεύαζαν από το βότανο αρώματα, αλοιφές και αρωματικά έλαια. Ο Ιπποκράτης, ο πατέρας της σύγχρονης ιατρικής, το χρησιμοποιούσε για την καταπολέμηση στομαχικών παθήσεων αλλά και ως φάρμακο για ασθένειες που σχετίζονται με το πεπτικό σύστημα, τους ρευματισμούς και τα αρθριτικά. Η επιστήμη σήμερα έχει επιβεβαιώσει την αντισηπτική, τονωτική και αντισπασμωδική δράση του. Το αφέψημα από δίκταμο (1 γραμμάριο δίκταμο σε 100 γραμμάρια νερό) μπορεί να λειτουργήσει προληπτικά στην αντιμετώπιση προβλημάτων στην καρδιά και στο κυκλοφορικό σύστημα, αλλά δρα και ως αναλγητικό, ανακουφίζοντας από πονοκεφάλους, πονόδοντους ή διαταραχές του στομάχου.

Το δίκταμο, όμως, δεν πρέπει να θεωρείται μόνο θεραπευτικό φυτό. Από τα αρχαία χρόνια χρησιμοποιήθηκε από τις γυναίκες ως θεραπεία ομορφιάς. Η Αφροδίτη, η θεά του έρωτα και της ομορφιάς σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, χρησιμοποιούσε το δίκταμο για τη διατήρηση του κάλλους και της νεότητας, ενώ η θεά Άρτεμη, που προστάτευε τις λεχώνες, έφερε στο κεφάλι στεφάνι από δίκταμο.

Και οι δύο αυτές θεές συνδέονταν στη Μινωική Κρήτη με την τύχη, μια βασική έννοια για όσους επισκέπτονται το Lucky Nugget, μια ιστοσελίδα που προσφέρει αξεπέραστη διασκέδαση, με πάνω από τετρακόσια διαφορετικά παιχνίδια καζίνο, ασφαλείς συναλλαγές σε ευρώ και πλούσια μπόνους για Έλληνες παίχτες, διαθέσιμο σε έκδοση για κινητά τηλέφωνα και υπολογιστές.

Η σύγχρονη επιστήμη απέδειξε ότι το δίκταμο μπορεί να φροντίσει και να αναζωογονήσει το δέρμα, διαθέτοντας αντιγηραντικές ιδιότητες. Οι ιδιότητές του το καθιστούν εξαιρετικά αποτελεσματικό στην καταπολέμηση της κυτταρίτιδας και στην ανακούφιση από το στρες. Το έντονο άρωμα του φυτού χρησιμοποιείται για χαλαρωτικό μασάζ αρωματοθεραπείας, ενώ το αιθέριο έλαιό του χρησιμοποιείται σε αντιρυτιδικές θεραπείες και για την παρασκευή μάσκας ομορφιάς.

Το δίκταμο της Κρήτης είναι ένα πραγματικά θαυματουργό βότανο για τη διατήρηση της υγείας και της ομορφιάς.